Athlone [Ath Luain - the ford of Luan]

Athlone [Ath Luain - the ford of Luan]

Sunday, December 26, 2010

Check-list

Tapaninpäivän tervehdys!

Tänään taas muistin tai heräsin oikeastaan siihen todellisuuteen että kahden viikon päästä olen jo Athlonessa. Oikeastikko. Kahden viikon ja päivän päästä alkaisi koulukin siellä. Oikeastikko?! Jaiks. 


Tuli sellainen olo että mitäs olen tässä unohtanut tehdä tai hankkia. Kävin läpi listaani johon kuuluu asioita niin hakuvaiheen osalta, ennen lähtöä ja sitten vaihdon aikana. Sain oppaan KyAmkista, jokaiselle vaihtoon lähtevälle. Toisaalta on hyvä että jossain asiat listattuna, voi sitten rastia kohtia sitä mukaa kun ne on tehtynä. Ajattelinpa ne nyt listauttaa tänne teidänkin iloksenne, jotta minun tapaninpäivä iltani menisi paremmin ja jotta on mustaa valkoisella että olen hoitanut nämä asiat. 

Hakuvaihe, suunnittelu: 

X tutustuttu partnerioppilaitokseen, check. siten kun pystytty. eniten ehkä tutustuttu kaikkeen siihen mitä opiskelijatoiminta tarjoaa ja millaisia pelaajia sieltä löytyy ;)

X hakupaperit laitettiin ja hyväksyminen tuli. uskomatonta ajatella että marraskuun ensimmäinen päivä vasta hakupaperit menivät Irlantiin ja ilmoitus paikasta tuli noin 17.11.2010 muistelisin.. Kaikki on tapahtunut aika nopeaan tahtiin.

X Omasta majoituksesta huolehtiminen. No, siitä on todellakin itse huolehdittu. Listassani lukee: kv-toimistot ulkomailla yleensä auttavat asunnon hankinnassa tai järjestävät sen. No, minä sain nimen ja numeron ja soittelin sitten Irlantiin. Kenties voisin opastaa heitä suomalaisessa tavassa että uusille vaihtareille he voisivat antaa esim. sähköpostiosoitteen. Nykyaika on kuitenkin nykyaikaa johon teknologia osaksi kuuluu.  Asun siis Jackie Mannion nimisen naisen perheessä. Grove House nimisessä talossa Hodson Bayn varrella. Täytyy myöntää että tämän enempää en tiedä, mitä turhia sitä enempää kyselemäänkään.. sittenhän se selviää kun sinne menen ;D

_ Learning Agreement - no, tämähän on siis sopimus meidän ja heidän koulujen välillä. Kurssit listattuina jotka otan ja semmoista. Kovasti tässä ensin koitettiin selvittää kursseja ja mitä ne ovat ja tiedusteltiin opinto-oppaita, joista saisi kurssiselvityksiä. Useiden kyselyiden jälkeen ne meille tulivatkin. Niitä kursseja mitä minulle ehdotettiin, ei vain löytynyt sieltä.. Koimme suurta turhautumista täällä Suomen päässä. Irlannin päässä ei niinkään, siellä ei asiasta kannettu huolta ja sanottiin vain että kun saavun sinne, sitten katsotaan kurssit. Niinpä tietenkin. No, yksi asia murheiden listalta pois mutta odottaa siis vielä vuoroaan.. Tämä lappu on kuitenkin tärkeä näiden Erasmus - sopimusten takia. Vähän niinkuin pakollinen.

X Kyllä, tiedot opintotoimistossa ovat ajantasalla. Tietääkseni.
X Läsnäoloilmoittauduttu on Winhaan ja opiskelijana olen edelleen.

X Yhteydet ulkoimaiseen oppilaitokseen omissa käytännön asioissa. No, omalta osaltani ovat olleet pitkälti noita asuntoasioita. Nopeita viestejä, eniten vain viennyt aikaa aina kun miettii että miten viestissä pitää laittaa esim Dear Madam, Dear Sir, vai To Whom it May Concern, kaikki nämä kohteliaisuuskysymykset.. Aina tietysti päätän Sincerelysti, vaikka se on kyllä aika virallinen lopetus mutta en ole muutakaan keksinyt.. No, pitänee opetella uudestaan tämä kohteliaisuus englanti.. Oh, Professor McGilliam could I have a moment please.. May I?... yms..

X Opintotukiasiat ja muutokset. Check! Tästä olen eniten ylpeä. En siis ole nähnyt virallista kirjettä mutta menin kuikuilemaan Kelan nettisivuilta (mahtava sivusto ;D) ja sieltä omista tiedoista että päätös on tullut ennätysajassa ja opintotuki vähän nousee, noin kymmenellä eurolla :D On sekin aina jotain. Opintolainan osuus nousee ja se onkin suuri auttaja. Kaikki mennyt tosi hyvin Kelan kanssa ja se onkin iloinen asia.

X Apurahasopimuksen täyttö ja palautus. Tehty. Nyt odotellaan rahnoja. Että voipi sitten maksaa sitä asumista yms.. kyllä näitä papereita vaan riittää täytettäväksi.

X Budjettisuunnittelua. Juu, sitä tuli tässä joululomalla varsinkin tehtyä. Ei nyt ollut kovin vaikeaa, siihen minua on opetettu koko elämäni aikana. Vieläkään en ole kaikkea sisäistänyt mutta kun isukki tekee niitä niin hieno homma. Tällä budjetilla pitäisi pärjätä, yllätystenkin varalta.

X Eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Check. Haettu ja saatu. Mainio juttu koska lueskelin että tämän kortin avulla saisin käytettyä yksityisen puolen palveluita Irkuissa. Julkinen sairaanhoito on kuulemma aikas pyllystä. No, toki kaikkeen kirjoitettuun sanaan ei voi luottaa mutta toivotaan ettei tarvitsisi mitään näistä siellä kokeilla.

_ ISIC-opiskelijakortti. Odottaa vielä. En ole kerennyt Helsinkiin ja sitten lueskelin että saan sen sieltä AIT:n kampukselta samaan hintaan. Kannattaa kyllä hankkia koska opiskelija-alennukset varsinkin tuolla Irkuissa kortilla ovat hyvät. Ehkä niitä retkiäkin tulisi tehtyä.



Ennen lähtöä:

X paikka on vahvistettu ja tietävät siis odottaa minua Athlonessa. Ihan hyvä juttu, olisihan se kova yllätys jos vain ilmestyisin. Liiketalouden puolelta on kuulemani mukaan kaksi tyttöä myös lähdössä samaan kouluun. Heistä en vielä sen enempää tiedäkään mutta ehkäpä tiemme vielä kohtaavat.

X Passi. Jees. Tuli se roudattua Kuusaalta jo viime reissulla tänne porukoille. Ettei käy niin kuin kun menin Ruotsiin ja terminaalissa tajusin että passi on Kuusaalla kansiossa. (Toki tiedän että passia ei tarvitse kunhan on henkkarit, mutta hullu paniiikki iski siinä hetkessä ja kaverilla sanoin että mene sinä vaan jos minä jään tänne Suomeen.. niimpä niin.)

_ Vapaa-aika ja matkavakuutus. No ei vielä. Tai siis mulla on jatkuva vakuutus mutta pitänee ottaa vähän jatkoa sille kahdeksi kuukaudeksi. Ensi viikon homma, ja tuota kun ei puhelimella saa hoidettua kun pitää täyttää hakemus toimistossa. No, ehkä joku päivä lumisade rauhoittuisi niin että pääsee hyvin liikenteeseen.

X Matkaliput. Tai MATKALIPPU. Check. 7.Tammikuuta Helsinki-Vantaalta lento Arlandan kautta Dubliniin jossa olen n. klo 11 paikallista aikaa ja siitä noin puolitoista tuntia junalla Athloneen.. Toivon olevani siellä iltapäivän aikoihin. Paluulippua ei ole vielä hankittu. Tämä ei tarkoita että kaavailen jääväni sinne (tai mistäs sitä tietää..) mutta koulun kautta sieltä saa ostettua lentolippuja ja siellä kuitenkin tiedän vielä tarkemmin että milloin voisin palata.. Ehkäpä siinä kesäkuussa..

X Pankkiasiat kunnossa. Eiköhän. Kortit toimii ja avainlukulistoja on tilattu. Ainoa ongelma on se että luottoa on liian vähän.. Laskuja pitäisi saada maksettua mutta ehkä tilanne tästä helpottuu ajan saatossa.

_ Passikuvia. Ei ole. Täytynee hankkia jotenkin muutama. Älyttömän kalliita vain.

_ Rokotukset. Noup. En ole menossa minnekkään kaukomaahan ja uskoisin että kaikki tarvitsemat on jo isketty kankkuseen.

_ Ei olla käyty hammaslääkärissä, ehkä olisi tarvetta. Lääkärissä piti käydä mutta se nyt meni miten meni..

_ Mahdolliset lääkket ja reseptit.. Niin. en nyt tiedä laittaako Check vai ei.

X Asuntoasiat Suomessa. Check. Vihdoin ja viimein kunnossa. Suomen kämppä jää minulle ja sain vuokraa vähän pienemmäksi kevään ajaksi. Hyvä diili. Täytyy vain uusivuosi viettää sitä siivotessa, mutta olen iloinen että tämä suurin stressinlisääjä on selvinnyt. Sen takia taisi iskeä kova väsymys kun kotiin pääsin.


Että tämmöistä. Ensi viikolla koitan hoitaa vielä muuttoilmoituksen, jotten huomaa tullessani takaisin Suomeen että kaikki laskut on maksamatta ja luottotiedot pielessä ja kämppä täynnä paperia. Muuten en vielä jaksa pohtia liikaa tätä lähtöä. Tottakai olen vieraillut Athlonen sivustoilla, katselen erilaisia mainoksia ja esitteitä pdf.muodoissa Athlonesta ja sen lähialueista. Kenties minäkin pääsen leikkimään turistia ja vierailemaan linnoissa ja Irlannin vanhimmassa pubissa, joka siis sijaitsee Athlonessa, Sean's Pub nimeltään. Tekemistä kehittelen keväälleni.. :)
No, tammikuun 3.päivä vielä pieni piipahdus Sairaalanmäelle ja sitten se on hyvästit Kuusankoski moneksi kuukaudeksi. Kesällä nähdään. Sitten voi jo alkaa vähän pohtimaan lähtöä tarkemmin.. :)

kuulumisiin!

Sara

Wednesday, December 22, 2010

Infopaketti - sekava sellainen

Ajattelin laittaa teille hieman tietoa siitä minne siis oikeasti olen menossa, ja minkälaista tietoa olen saanut tästä kohteesta sieltä päin.  Tästä Athlone nimisestä tulevasta kotikaupungistani, (en epäile ettenkö tottuisi eloon siellä, varmasti yhtymäkohtia Kuusankoskelle), sekä AIT:sta (kuten täten vastedes lyhennän kouluni nimen koska on liian pitkä aina kirjoitettavaksi) uudesta opinahjostani jossa toivon viihtyväni mahdollisimman hyvin.

Athlonesta sain tietää kaikenlaista historiallista tietämystä, pitkät juuret tuolla kaupungilla. Ehkäpä ymmärrän niistä asioista enemmän perillä. Tästä kansainvälisten opiskelijoiden oppaasta kuitenkin kävi ilmi että Athlonessa asustelee noin 25 000 asukasta ja eläväinen kaupunki. Tärkein tietohan on se että pääsen helposti niin junilla kuin busseillakin matkaamaan ympäri Irlantia niin halutessani sekä kaikista tärkeimpänä että Athlonessa on kaksi ostoskeskusta, molemmat sijaitsevat melko keskustassa. Erilaisia liikkeitä löytyy mistä varmasti löydän ajanvietettä ;D

Parasta oli lause esittelyn lopussa: Athlonesta löytyy myös uima-allas ja urheilu tilat. No, toki täytyy nyt opetella tämä brittienglannin käyttö, muistella ala-asteen opintoja ja kaikkea siellä opittua. Kävi se selväksi jo soittaessa isäntäperheeseeni.

-I am calling about the housing
- Oh, you mean about the accommodation
- Yes, that's right.

pieniä asioita mutta siellä tärkeitä jotta minut ymmärretään, ilman että saan mitään jenkkileimaa..

Voit löytää lisää tietoa osoitteesta www.athlone.ie, jos teitä nyt kiinnostaa.. Sieltä löytyy myös opas 101 asiaa mitä tehdä Athlonessa.. ehkäpä käyn sitä joskus lävitse täällä :D Tosin minulla ei ole lapsia, joten noin puolet noista tehtävistä asioista pitää vetää yli listalta.

   --------------------------------------

Okei, sitten tästä koulusta. Athlone Institute of Technology eli AIT. Perustettu 1970 ja vuonna 1993 tuli itsehallinnollinen. (Tärkeitä faktatietoja ;).
Oppilaitos koostuu neljästä koulusta: Humanities and Hospitality Studies, Business, Engineering ja Science.
Koulussa on 4000 kokoaikaista opiskelijaa ja 1500 osa-aikaista opiskelijaa sekä sitten henkilökunta.. Eli kyllä se menee siihen noin 6000 ihmisen paikkeille.
Ja paljon kaikkea hienoa siellä tapahtuu, mitä nyt en ehkä koe niin tärkeänä kertoa teille. Varmasti hieno kirjasto siellä ja hyvät tietotekniset palvelut yms..

Voin kertoa että tällä oppilaitoksella on paljon erilaista toimintaa ja enköhän löydä itsenikin joskus seuraamasta rugby pelejä sekä gaelilaista jalkapalloa ja vaikka mitä muuta.. Siinä eroaakin nämä meidän koulut radikaalisti. Suomessa kun koulusysteemissä ei ole mukana urheiluaktiviteetteja sillä tasolla että kilpailtaisiin vakavasti eri koulujen joukkueiden kesken ja jopa oltaisiin koulussa esim. urheilustipendillä.

Mielenkiinnolla odotan näkeväni miten opiskelijayhdistys ja opiskelijatoiminta yleensäkin toimii täällä. Sivujen perusteella näytetään panostavan laatuun ja siihen että tuetaan opiskelijoita. Sekä se että paljon erilaisia asioita tapahtuu siellä kampuksella. Heillä on jopa tämmöinen sosiaalinen alue ja muu missä on keikkoja yms.. opiskelijoille.. Kuitenkaan heidän nettisivunsa eivät ole aivan päivittyneet ajantasalle, joten tosiaan mielenkiinnolla odotan että millaista siellä elo tulee olemaan.
Eivät ole vieläkään vastanneet minun tiedusteluuni asunnoista, vaikka luulisi että vastaukset tulisivat pian.. No, onneksi itse sain järkättyä asiat.. Mutta itse opiskelija-aktiivina on oikein mukava päästä seuraamaan tilannetta toisesta näkökulmasta sekä vertaamaan Suomen versioon.

www.ait.ie sekä www.aitsu.ie ovat sivustoja kouluun liittyen jos haluat tsekata. ja ehkä löydät jotain tietoakin : )


Tästä tuli nyt vähän tällainen tietopaketti mutta ehkä hieman antaa faktoja siitä mitä tuleman pitää ja minne oikein olen menossa.  Toisekseen minulla oli tässä tylsä hetki ja ajattelin teitä tylsistyttää näillä faktoilla XD että olkaa hyvät vain :)

t. Sara

Tuesday, December 21, 2010

picture time

Tässä karttakuvaa Athlonen keskustasta.. Tuolla tulee pyörittyä, olettaisin.
Athlonin linna. En tiedä siitä sen tarkemmin, vielä. Kauniilta näyttää, vettä on lähellä kun joki Shannon menee Athlonen läpi.
Lippu Irlannin kuten oletan teidän tietävän.
Tässä Irlannin kartta. Athlone on aika lailla tuossa Dublinin ja Galwayn välissä, keskellä maata.

Sunday, December 19, 2010

Irlantiin, Irlantiin tieni vie - Ireland, Ireland that's where I'm going

Hello!

Päätinpä aloittaa tämmöisen Irlantiversio-blogin, kun niin monet muutkin matkaajat luokaltani ovat tällaisen luoneet niin pitäähän sitä minunkin.. :)
Eli 7.tammikuuta tieni vie Helsingistä Dubliniin ja sieltä kenties junalla tai bussilla Athlone nimiseen kaupunkiin aikas keskelle Irlantia.
Siellä Erasmus vaihtojakso alkaa ja kestää semmoiset 5 kuukautta Athlone Institute of Technology nimisessä koulussa. Täältä talven keskeltä kun lähden niin palaan kesän lämpöön. Ihan hyvältä kuulostaa. (Tosin olen ymmärtänyt että Irlannissa kylmää ja kolotusta löytynee ympärivuoden, talojen lämmitykset kun eivät ole Suomen luokkaa..)

Tulen asumaan siellä isäntäperheessä, joten varmasti kivoja tarinoita on minulla teille jakaa.. ja varmasti jotain tulee myös opiskeluta siellä paikan päällä.. muutakin kuin vain paikallista kulttuuria.

nyt väistyn takavasemmalle pohtimaan mitä teen Suomen asunnon kanssa.

Sara

Moi!

I decided to start this Irish-blog, since so many other travellers from my class have created one of these, so I must do it too :)
So 7th of January my journey will start from Helsinki to Dublin and from Dublin to a city called Athlone, which is pretty much in the middle of Ireland.
I am doing Erasmus exhange and it will last about 5 months at Athlone Institute of Technology AIT. From the middle of the winter I will leave and then I will come back when it's summer. Sounds good to me. (Although I have understood that in Ireland it's cold all year around, the heatings in the houses aren't the same than in Finland.)

I will be living with a hostfamily, so i am pretty sure I will have fun stories to share and maybe something about the studies too, rather than just the local culture.

Now I will head to ponder what I will do with my apartment in Finland.

Sara