Athlone [Ath Luain - the ford of Luan]

Athlone [Ath Luain - the ford of Luan]

Thursday, January 13, 2011

Koulusta

on koululla. Kello on kohta puoli kymmenen aamulla ja meikäläisen tunnit alkavat vasta kello kaksi. No miksi olen täällä, siitä syystä että kerkeän tutustumaan paikalliseen Moodlen maailmaan. Tuntemattomille siis se on verkossa oleva suojattu sivusto jossa on kurssien materiaaleja yms.. Tämä innokkuus tutustumiseen kaatui aika lyhyeen kun havaitsin että en pääse kirjautumaan sisään Moodleen.. Tietysti, no, jospa sähköpostivastaus tulisi hyvinkin pian meikäläiselle että miten oikein pääsen sisään kurssimateriaaleihin. Helpottaisi suunnattomasti.  Näkisin myös että mitä kurssini pitävät sisällään.

Tänä aamuna yllätyimme hurjasta ruuhkasta, joka kylläkin oli jokaisella reittivaihtoehdollamme jota koitimme käyttää ruuhkan estämiseksi. Täällä kuulemma se menee niin että jos lähtee 5 min aikaisemmin niin se on hyvä ja jos lähtee 5 min myöhemmin niin todellakin on jumissa ja keskellä ruuhkaa.. Ja täällä ei kuitenkaan asu 30 000 asukasta enemmän.. Tosin ihmiset tulevat tänne töihin tuolta lähikylistä ja kunnista.
(Vieläkään en ymmärrä ihan tarkalleen tätä systeemiä että miten kunnat ja alueet oikein jakautuvat.. taitanee viedä hetken).

Piti eiliseen tarinointiini kertoa että tiistain tunneilla tuli kotoinen olo.. En muista tuliko tästä jo kirjoiteltua.. Varsinkin toisella tunnilla kun takana istuvat puhuivat keskenään ja opettaja joutui hiljentämään heitä ja muutkin opiskelijat joutuivat vähän hyssyttelemään porukkaa..
Siinäpä itse ajattelin että no, eipä ole koulumaailma juuri muuttunut maasta toiseen.. Sama meininki näköjään kaikkialla. ;)  Tämä voi siis olla ns. tekijä helpottamaan kulttuurishokki kohtaamistani koulun osalta. Tosin en tiedä mikä auttaisi kohtaaman sitä faktaa että kun Kuusaalla meidän kampuksella on se max 600 opiskelijaa kerrallaan, täällä luku on melkein kymmenkertainen.. Ja vaikka onkin Intiat yms. koettu ja muuta, täällä ainakin vielä olo tuntuu kuin olisi neula heinäsuovassa.  No, vielä nyt ainakin ympärillä olevat pöydät ovat tyhjiä ja täällä on melko rauhallista. Ne jotka eivät ole tunneillaan, istustkelevat pöytien äärellä, juovat kahvia tai teetä..
Siitä voisinkin siirtyä kuvaamaan hieman tätä ns. keskeistä aluetta.

Koulun ikäänkuin keskellä on alue missä on paljon pöytiä, oleskelua ja ruokailuja varten. Tai oikeastaan tässä on ikäänkuin kaksi aluetta. Tällä ekalla alueella on tuommoinen kahvipaikka ja kai siitä jotain smoothietakin saa eli pirtelöitä.. He myyvät myös panineja, salaatteja, wrappeja, voileipiä ja kuumaa ruokaa (suora käännös heidän kyltistään).  Hintaluokasta en juuri tiedä koska aiemmin ei ole ollut mahdollisuuksia mennä kovin lähelle tiirailemaan hintoja.
Toisella alueella joka on siis melko lailla vieressä, ovet vain jakavat tämän tilan, sieltä löytyy ns. kouluruokasaareke ja mitä olen katsellut että mitä opiskelijoiden lautasella on, muistuttaa minua ainakin amerikkalaisesta kouluruokailusta ja olen siten kiitollinen omista eväistäni. (Host-äiti sanoi että Irlanti menee ehkä jossain asioissa enemmän Amerikan suuntaan ja tyyliin kuin muun Euroopan).
Siellä myös tuollainen ns. snack paikka ja myös piste mistä saa kahvia ja muuta. Tällä samalla alueella, joka on isoin näistä kahdesta, löytyy pieni kauppa tai kioski oikeastaan missä myydään kaikkea suklaapatukoista postimerkkeihin ja tamponeihin. Vieressä on pieni kirjakauppa jossa siis myydään kirjoja. En ole käynyt vielä sisällä sen tarkemmin. Kirjat ovat kuitenkin melko kalliita täällä ja uskoakseni minun ei tarvitse kirjoja ostaa.. Niitä voi lainata ja sitten löytyy myös noita e-kirjoja.

Täällä on myös kirjasto, joka on yllättävän pieni verrattuna opiskelijoiden määrään. Suurimman osan kirjaston tiloista taitavat viedä sellaiset opiskelupöydät, joita Suomessa en ole nähnyt mutta elokuvissa kuitenkin ja tv-sarjoissa, amerikkalaisissa sellaisissa. Sittenpä näen kuinka hyvin materiaalia löytyy kun ryhmätyöhön sitä aletaan etsimään. (En tiedä onko plagiointi täällä ongelma vai eikö kukaan osaa merkitä lähteitä kunnolla koska tiistain tunnilla siitäkin saimme kunnon opastuksen.. Mietin että mille luokalle oikein olen tullut.. :D tai sitten se on opettaja joka haluaa varmistaa kaiken kunnolla. )

Täällä on erikseen sellainen open access - alue, mikä on siis täynnä tietokoneita ja printtereitä. Tämä alue ei ole varattu vapaaseen surffailuun netissä vaan tarkoituksena on ymmärtääkseni tehdä koulutöitä yms ja sitten tulostella niitä. Seinällä luki oikein kieltolappu siitä että Facebookkia ei saa käyttää. Host-äitini tähän totesi kun kerroin asiasta että hän ei ole nähnyt kenenkään irlantilaisen tottelevan tuollaisia sääntöjä, tai sääntöjä yleensäkkään.. Kuka siis tietää.. :)

Eniveis, lähden kohta selvittämään muutamia käytännön asioita ja palaan taas astialle kun on jotain kerrottavaa tai muuten vain tylsää että jaan tuntojani täällä.

Sara

2 comments:

  1. Tuntuu kuin olisi kärpäsenä katossa mukana siellä Irkuissa:). Hauskaa! Tsemppiä uusien kuvioiden kiemuroihin.

    ReplyDelete
  2. Sinäkö se olitkin joka täällä monta päivää pörräsi katon ääressä :D No sekin selvisi nyt..

    ReplyDelete